Sunteți bineveniți să vă închinați . Vă așteptăm cu dragoste și bucurie!

Pentru un pelerinaj în Sfântul Munte Athos, vă rugăm să aveți în vedere următoarele aspecte:

Important

 Cereți binecuvântarea duhovnicului dacă v-ati hotărât să mergeți în pelerinaj la Sfântul Munte 

 

Lista obiectelor de luat în pelerinaj

 

  • Pașaportul sau cartea de identitate.
  • bagajul obligatoriu să fie un RUCSAC
  • Pomelnic pentru cei vii și cei răposați. Se pot face mai multe copii, pentru a da câte una părinților împreună cu o sumă de bani, după posibilități.
  • Carte de rugăciuni
  • Lanternă
  • Pelerină de ploaie sau îmbrăcăminte adecvată zilelor ploioase
  • încălțăminte ușoară de munte
  • imbrăcămintea, pentru perioada petrecută în Sf Munte Athos, trebuie să fie una cuviincioasă, respectiv pantaloni de  culoare închisă, cămaşă cu mânecă lungă. În cazul în care se optează pentru cămaşă cu mânecă scurtă sau tricou este necesar  ca la slujbe să existe şi un pulover.

 

Formule de salut

 

Aceste reguli pot părea nefirești celor din lume, însă cunoașterea și aplicarea lor aduce un plus de cinstire gazdelor noastre din Sf. Munte Athos.

 

Unui monah vă adresați întotdeauna cu părinte și întotdeauna la plural, chiar dacă sunteți rude sau îl cunoașteți de multă vreme. (Ex.: Părinte, binecuvântați să mergem până la paraclis, să ne închinăm?).

Starețului unui lăcaș athonit vă puteți adresa cu gheronda, care în limba greacă înseamnă bătrân înduhovnicit.

Un monah se salută cu Binecuvântați! iar acesta va răspunde cu Doamne ajută sau cu o formulă de binecuvântare.

Dacă doriți să intrați într-o încăpere în care presupuneți că este un monah, în timp ce bateți la ușă rostiți Pentru rugăciunile Sfinților Părinților noștri, Doamne Iisuse Hristoase miluiește-ne pe noi. Răspunsul este Amin! moment în care puteți deschide ușa și intra.

 

Alte reguli

 

Chiar dacă Sf. Munte este o peninsulă iar unele mănăstiri se află la malul mării, scăldatul este cu desăvârșire interzis.

Când ajungeți la o mănăstire cu scopul de a înnopta mergeți la arhodaricul mănăstirii și prezentați diamonitirionul arhondarului. Arhondaricul este locul de primire pentru oaspeți unde de regulă veți primi rahat și ouzo (tratație care se numește kerasmă).

Participați la toate slujbele, închinați-vă la icoanele locului iar în timpul liber citiți cărți duhovnicești. În definitiv pentru asta ați urcat pe Sf. Munte.

Slujbele de dimineață pot începe în anumite lăcașuri foarte devreme. Pregătiți-vă să fiți trezit la ore cum ar fi 3:30AM.

În interiorul mănăstirilor nu se mănâncâ carne (afară de pește și fructe de mare) și vă sfătuim să respectați această regulă întrucât puteți fi excluși din mănăstire dacă sunteți descoperiți.

Evitați discuțiile zgomotoase care ar putea tulbura liniștea monahilor și părinților. Sunteți la ei acasă.

Accesul este permis doar bărbaților, potrivit unei legi denumită Avaton. Despre Avaton puteți lectura aici: https://marturieathonita.ro/avatonul-de-ce-nu-au-voie-femeile-in-sfantul-munte-athos/

Este necesar să selectați mănăstirile pe care doriți să le vizitați. Despre acestea puteți lectura în aplicația disponibilă pentru descărcare gratuită aici: https://play.google.com/store/apps/details?id=ro.bocan.sfantulmunteathos

Sunaţi la mănăstirile la care doriţi să înnoptaţi şi rezervaţi-vă cazarea. 

Datele dumneavoastră vor fi transmise de noi direct către Biroul de Pelerinaj din Tesalonic, care va emite diamonitiria. O veți ridica, contra sumei de 25 euro, din Ouranopoli, înainte de a urca pe corabie.

Este necesar să vă faceți rezervare la corabie. Pentru aceasta, accesați site-ul https://www.agioreitikes-grammes.com. Puteți folosi pentru traducere Google Translate.

Fotografierea ori filmarea, fumatul, precum şi îmbrăcămintea nepotrivită (tricouri cu mânecă scurtă, ţinută sport etc.) sunt strict interzise în incinta mănăstirilor. Pelerinii clerici şi monahi sunt rugaţi să ia parte la sfintele slujbele şi la trapeză îmbrăcaţi în reverendă (dulamă) şi rasă, purtând de asemenea fes sau potcap. Închinătorii care nu şi-au anunţat mai dinainte venirea, precum şi copiii mai mici de 12 ani nu sunt primiţi în Sfântul Munte.