Categorii

Sinaxar 20 Aprilie 2015

In aceasta luna, in ziua a douazecea, pomenirea preacuviosului parintelui nostru Teodor Trihina.

Acest fericit supunandu-se la toata reaua patimire si petrecere, inghetat de frig si de ger, isi acoperea trupul cu imbracaminte de par aspra, pentru care s-a si numit Trihina. Drept aceea a dat de gol si inselaciunea demonilor. Si mormantul sau este izvorator de mir, tuturor celor ce cu dragoste nazuiese la dansul, si-si iau sufleteasca si trupeasca tamaduire.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfintilor mucenici Victor, Zotic, Zinon, Achindin, Chesarie, Severian, Hristofor, Teona si Antonin.

Toti acesti sfinti au savarsit lupta muceniciei pe vremea lui Diocletian cel raucredincios, cand si mult-patimitorul mucenic al lui Hristos Gheorghe fiind prins era pedepsit si in vremea pedepselor savarsea acele minuni. Si Victor, Achindin, Zotic, impreuna cu Zinon, si Severian, vazand pe sfantul Gheorghe, intins pe roata, si intru nimic vatamandu-se, cu un glas s-au marturisit pe sine crestini, si li s-au taiat capetele cu sabia. Iar Hristofor, Teona si Antonin, fiind cei mai de aproape pazitori ai imparatului, si care stau inaintea lui, intr- una din zile, in vreme ce marele mucenic era cercetat cu cruzime, vazand invierea paganului celui mort, facuta prin rugaciunile mucenicului si prin chemarea lui Hristos Dumnezeu, degraba acestia aruncand centurile si armele lor inaintea imparatului si a toata adunarea, au marturisit ca Hristos este Dumnezeu adevarat. Pentru care fiind prinsi au fost pusi la inchisoare. Iar dupa cateva zile stand inaintea tiranului au fost supusi la multe chinuri. Si in sfarsit fiind aruncati in foc, au primit  cununa muceniciei.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului sfintitului mucenic Anastasie al Antiohiei.

Tot in aceasta zi, pomenirea sfantului apostol Zaheu.

Sfantul apostol Zaheu era un vames (preceptor) bogat din Ierihon. Si, cum era mic de statura, s-a urcat intr-un sicomor ca sa-L vaa pe Mantuitorul trecand. Dupa Inaltarea Domnului, sfantul Zaheu l-a insotit pe sfantul Petru in calatoriile lui. Traditia spune ca el a devenit episcop in Cezareea Palestinei, unde a si murit in pace. Evanghelia (Luca 19:1-10) povesteste intalnirea lui Zaheu cu Hristos in duminica dinaintea inceperii Triodului, numita Duminica lui Zaheu.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului Atanasie care a zidit Manastirea Meteora in Tesalia si care in pace s-a savarsit.

Tot in aceasta zi, pomenirea preacuviosului Iosaf, ce a sihastrit impreuna cu pomenitul cuvios Atanasie din Meteora, si care in pace s-a savarsit.

Cu ale lor sfinte rugaciuni, Doamne, miluieste-ne si ne mantuieste pe noi. Amin.

Texte si imagini preluate din cartea „Vietile Sfintilor Ortodoxiei”.

Sursa: calendar-crestin-ortodox.ro