Relațiile trupești nu sunt doar pentru nașterea de copii

Rezumat:

Relatiile dintre soti nu au drept scop exclusiv nasterea de copii…

Relatiile dintre soti nu au drept scop exclusiv nasterea de copii, ci „uciderea” trupului, ca sa nu-i ispiteasca satana si sa cada in desfranare (I Corinteni 7, 5) (Conform Sfintilor Parinti, cuvintele cresteti si va inmultiti – Facerea 1, 28 deja s-au implinit).

Sfantul Ioan Gura de Aur, sprijinindu-se pe afirmatiile Sfantului Apostol Pavel, marturiseste cu tarie ca scopul principal al nuntii este evitarea desfranarii. El scrie: „Nunta a fost data pentru nasterea de copii, dar mai mult pentru stingerea aprinderii trupesti. Il am martor pe Sfantul Apostol Pavel, care spune: din cauza desfranarii, fiecare sa-si aiba femeia sa (II Corinteni 7, 2). Deci spre evitarea desfranarii, si nu spre nasterea de copii. Si zice iarasi Apostolul Pavel: „sa fiti unul cu altul, nu pentru ca sa faceti copii, ci ca sa nu va izbaveasca stana!” Inaintand, Apostolul nu spune: „daca vor copii, sa se casatoreasca, ci: daca nu se infraneaza, sa se casatoreasca!” (I Corinteni 7, 8-9).” (Despre Feciorie, XIX)

Cu siguranta ca prin aceste cuvinte Sfantul Ioan Gura de Aur nu exclude nasterea de copii si, fireste, nici nu recomanda evitarea ei. Pur si simplu, vrea sa sublinieze si celalalt scop al nuntii, ferirea omului de desfranare.

Prin urmare sotii care n-au dobandit copii nu sunt considerati nefericiti de catre Biserica. „Ai copii, bucura-te! N-ai copii, bucura-te!” (Proverb popular).

I n f i e r e a

Sfantul Cosma Etolianul, in situatia lipsei copiilor, recomanda infierea. El scrie: „Ia un copil sarac si fa-l copilul tau duhovnicesc. Ca sa te bucuri si sa te desfeti si tu, si sa se bucure si sa se desfete si acela. Pentru acel copil pe care ti-l naste femeia ta, Dumnezeu nu-ti este dator cu har. Pentru ca o faci din patima trupeasca. Dar pentru acel copil sarac, ai de mii de ori plata de la Dumnezeu in sufletul tau, si cinste de la oameni, pentru ca il faci cu voia ta fiul tau duhovnicesc” (Didahia II, 1, 37).

Arhimandrit VASILIOS BACOIANIS

Sursa: ganduridinierusalim.ro